::AWAS:: Kepada semua blogger, jangan sampai blog anda diREMOVE!

Monday, 5 December 2011

Sumber/credit :: syukor



sebenarnya, menurut orang yang berpengalaman, google ni ada habit, yakni meng REMOVE blog orang. Haaa??? macam mana perkara ini boleh terjadi, sebab apabila blog korang di detect sebagai spam link secara automatik, blog korang akan diremove.
spam link ni terjadi apabila korang letak banyak2 URL korang (http://www.unknown-wannazmi.blogspot.com) kat shoutmix, Cbox, FB, Twitter kat kat macam2 tempatlah. bila banyak sangat tulisan biru tu, google akan detect blog korang itu sebagai SPAM. hahaha :)
so, untuk mengelakkan perkara itu terjadi, better korang letak URL macam ni unknown-wannazmi.blogspot.com. tengok!!! tak ada tulisan biru kan?? so, tak dapat dikesan oleh EN. Google pun.

korang jugak boleh letak URL cam ni http://unknown-wannazmi.blogspot.com/2011/12/untukmu-para-gadis-bunga-atau-mutiara.html ::: haha, kalau macam ini tak apa sebab dia bukan spam link.

kalau kes lain, kawan-kawan korang sendiri yang mark korang as SPAM, tu x boleh nak buat apalah.
itulah kepentingan mencari kawan sejati:: :)

wassalam::: Tq BRO shukor

Adik Khairul Fahmi Che Mat meninggal dunia

Takziah buat penjaga gol kebangsaan, Khairul Fahmi Che Mat atas pemergiaan adik tersayang, Mohd Amirul Izzat 16 tahun kira-kira jam 11.15 pagi tadi. Punca kematian Allahyarham ialah demam denggi. Allahyarham meninggal dunia selepas lima hari dimasukkan ke Wad 2, Delima, HUSM.Mohd Amirul Izzat sebelum itu menerima rawatan di Hospital Raja Perempuan Zainab II (HRPZ II) selama 15 hari. Jenazah pelajar Sekolah Menengah Kebangsaan Zainab 2 itu dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Wakaf Mek Zainab.


Berikut ialah kata-kata Apek:

Kali terakhir saya sempat berbual dengan Izat ketika dia dimasukkan ke HRPZ II sebelum Hari Raya Haji. Saya dimaklumkan oleh keluarga keadaannya bertambah teruk sehingga tidak sedarkan diri ketika sedang menghadapi Sukan Sea di Jakarta. Saya bertemu dengannya kali terakhir selepas Khamis lepas, ketika itu arwah sudah tidak sedarkan diri. Izat minat dengan bola tetapi kurang pandai.

Takziah sekali lagi kepada Apek dan keluarga atas dugaan ini. Al-Fatihah.


Sumber http://bulanpurnama89.blogspot.com

-Kursus Masakan & Memproses Makanan Bersama Dato' Chef Li-

Saturday, 3 December 2011



kepada yang ada masa lapang untuk belajar memasak, bolehlah teruskan membaca.
kursus ini bukan untuk belajar memasak semata-mata dirumah, tetapi untuk para Usahawan. Kita belajar memasak untuk berniaga!. ramai para Usahawan yang membuka restoran gerai gagal dalam memajukan perniagaannya kerana tiada ilmu memasak sacera komersial. hanya ilmu masak untuk dirumah dan dibawa kedalam dunia perniagaan. tindakan itu salah.
Dato' Chefli sedia untuk membantu usahawan kita.
Sila rujuk jadual kursus disini.

REBUT PELUANG UNTUK MEMULAKAN BISNES MAKANAN DENGAN MENGAPLIKASI TEKNIK MASAKAN CEPAT, TEPAT & JIMAT. BERTINDAKLAH SEKARANG

Kursus dijalankan secara praktikal individu dan berkumpulan. Terdapat dua (2) sesi modul bagi setiap hari kursus. Sila pastikan sesi bagi modul anda untuk mengelakkan sebarang kesulitan. Sesi pagi bermula pada pukul 10.00 pagi hingga 3.00 petang, manakala sesi petang bermula pada pukul 4.00 petang hingga 8.00 malam.

Yuran bagi setiap modul ialah RM250 sahaja. Diskaun 10% untuk bekas peserta (sila bawa resit atau sijil).

Sijil dikeluarkan oleh Institut Teknologi Kulinari Anjung Utara (ITKAU : No. Pendaftaran Kementerian Pelajaran Malaysia: [KP(JPS)5195/IPS/140(8)].

Jumlah maksimum penyertaan bagi setiap modul adalah 15 peserta sahaja.

Tempahan: Sila SMS NAMA<jarak>NO. IC<jarak>MODUL<jarak>LOKASI KURSUS dan HANTAR ke : 0195609520 atau 0195637273.

Saat kamu singgah di dunia

saat kamu singgah sebentar didunia, janganlah mudah leka dengan fananya dunia kerana akhirat sedang menanti untuk membawa kamu kepada kehidupan yang selama-lamanya.



wanita dunia ketika memasuki syurga akan mampu MENGALAHKAN KEJELITAAN bidadari syurga.

siapakah wanita dunia itu?
mereka adalah wanita solehah!!

... Aisyah R.a brkata:
wanita2 solehah akan berkata kpd bidadari syurga.
"kami melakukan solat,sedangkan kamu tidak.kami berpuasa,sdgkan kamu tidak,kami bersedekah sedangkn kamu tidak.kami wanita solehah didunia mengalahkan bidadari syurga"
inilah yg menyebabkan bidadari pun cemburu. =)
 
 
Dari Abdullah Ibnu Zubair R.A., Rasulullah SAW bersabda, mafhumnya :

"Rahsiakanlah pertunangan, dan SEBARKANLAH PERKAHWINAN" (Hadith Riwayat Ahmad)

* Sedangkan pertunangan pun Rasulullah SAW suruh rahsiakan...bercouple?..mereka seakan2 bangga apabila gambar berkepit dgn kekasih hati di post kan..sedih tgk mereka, tapi lagi sedih dgn diri ni yang tak mampu mencegah kemungkaran..renungkanlah kembali siapa diri kita sebenarnya disisi ALLAH, yg tak pernah melupakan hambaNya..* T_T
 
 

 
 
Dari Abu Hurairah RA bahawa Rasulullah SAW telah bersabda ; Syaitan akan mengikat kamu dengan 3 simpulan pada belakang kepala ketika kamu tidur, Pada setiap simbpul dia berkata : Malam masih panjang, maka teruskan tidurmu. Apabila seseorang itu bangun dan mengingati Allah, maka terlepaslah satu simpul. Apabila dia berwuduk, terlepas pula simpul kedua, apabila dia mengerjakan solat, maka terlepas ...pula simpul yang ketiga. Dan pada pagi harinya (Subuh) dia akan bangun dengan penuh semangat dan dalam keadaan hati yang baik; sebaliknya, jika dia tidak melakukan perkara tersebut (mengingati Allah, berwuduk dan solat malam), dia akan bangun pagi dalam keadaan hati yang buruk dan malas. -Hadis riwayat Bukhari dan Muslim.

Girlfriendsss Khairul Fahmi Che Mat dulu vs sekarang

Friday, 2 December 2011


Satu Malaysia sudah tahu dengan penangan hebat Khairul Fahmi Che Mat, Penjaga Gol Malaysia. Membuat semua gadis tergila-gilakan Apex ni. Wow...

masa Apex mula-mula nak naik tu, orang yang sentiasa berada disampingnya tak lain tak bukan bekas tunangnya, Cik Elia yang sekarang manis bertudung. Cik Elia ni jugaklah yang bertanggungjawab sedikit sebanyak menaikkan nama Khairul Fahmi ini melalui blognya jejari runcing

Khairul Fahmi juga pernah mengakui yang Elia ni usha KF sejak dari Piala Presiden lagi, yakni sejak KF masih tergapai-gapai lagi mencari rentak dalam arena bola sepak. lama tu. walaupun, siapapun KF ketika itu Elia setia menyokong..... aku pun mula-mula macam orang lain jugak, macam eerrkkkk... je bila kat Blog Elia tu banyak tulis tentang KF & kisah cinta mereka... ialah, macam la dia sorang ada BF.......... tapi lama-lama bila difikirkan, itulah tanda dia menyokong kekasih hatinnya.............
saat-saat bahagia




Yang aku tau Elia ni belajar di UiTM, Machang. link-link aku cakap budak ni ok. walaupun model, ada pendapatan, dia x sombong. tapi aku tak penah pulak jumpa dia, so, tak tahu dia ni macam mana. 
toptop dengar diorang putus tunang....hhh.. dah takdop rezeki. jodoh tak panjang.

kes diorang putus tunang memang menggegar bumi Malaysia sebentar, kes nye macam mawi putus tunang dulu, tapi mawi ngan ina sekarang pun dah bahagia dengan keluarga masing-masing. lupakan yang keruh ambil yang jernih. KF dan Elia pun harapnya begitu.

Now, turn GF baru KF pula :- Dahlia Teck. Baru 18 tahun kabarnya, anak orang kenamaan di Kelantan. Berkerjaya sebagai seorang model.




Kesimpulannya:- kami sebagai peminat sentiasa menyokong karier ko Apex. tak kesah dengan siapa kau nak berkawan dan bercinta, asalkan kau punyer kerier mantap! banggakan Malaysia lagi bro!

Lelaki yang baik adalah untuk Perempuan yang baik







Untukmu Para Gadis. Bunga atau Mutiara?

Bunga atau mutiara?

Tajuk yg indah ini menarik perhatian saya ketika saya membaca satu soalan yang ditujukan kepada para gadis ; “adakah anda pilih bunga atau mutiara? ”

Bunga cantik. Begitu juga dgn mutiara. Mana satukah yang anda pilih?
Ya, bunga baunya wangi, warnanya cantik, meggoda dan menarik, manakala permata tinggi harganya dan cantik juga.

Tetapi bunga umurnya pendek. Cepat layu jika dipanah terik mentari atau diganggu oleh tangan manusia atau binatang. Mungkin ada org memetiknya, lalu ia akan layu dengan cepat. Umur bunga sangat pendek.


Sedangkan mutiara akan kekal kelihatan cantik selama-lamanya jika ia terus berada di dalam cengkerangnya. Ia tidak bersinar melainkan kepada yang berhak dan layak.

credit to shafaq


Kedua-duanya cantik tetapi kecantikan bunga hanya sementara dan kecantikan mutiara akan kekal. Demikian juga dengan para gadis. Gadis yang tidak menutup aurat cantik tetapi ia sama seperti bunga. Manakala gadis yang menutup aurat dengan sempurna adalah mutiara yang amat cantik. Pasti terdapat perbezaan antara kedua-duanya.

Oleh itu, wahai saudariku! Wahai orang-orang yang merindui syurga dan merindui para pemuda di dalamnya yang kekal abadi serta kenikmatan yang berpanjangan! Ketahuilah syurga Allah mahal harganya! Ketahuilah syurga Allah mahal harganya!

P/s : Renung2kan shbt2ku muslimah...Muhasabah Diri.

Pilihan di tangan Anda!.
credit :Mariana Arshad

Dari kaca mata seorang lelaki: Aku juga akan memilih muslimah yang sifatnya seperti mutiara. Indahnya dia, kecantikan yang diberi Allah , hanya mereka yang layak sahaja boleh melihatnya.
Mahalnya dia, bukan sembarangan orang yang boleh menyentuhnya, bukan semua orang boleh melihatnya dan hanya mereka yang terpilih sahaja yang boleh melafazkan kata cinta kepada muslimah itu, iaitu orang yang dipilih Allah sendiri. sang suami.

aku juga mengimpikan muslimah yang sarat dengan sifat malu. ya, sifatnya seperti mutiara. Kerana malu, mutiara hanya terperap didalam cengkerangnya dan kerana sifat malu itu mutiara terlindung dari kekotoran ,menjadi permata yang dicari-cari, dan dikejar-kejar kerana tidak semua orang dapat memilikinya.
Tidak bermaksud muslimah sekarang perlu terperap saja dalam rumah, tetapi malu yang diimpikan itu ialah malu dari dalam jiwa.
malu untuk berdua-dua dengan lelaki
malu untuk meninggikan suara dan gelak ketawa bersama-sama lelaki
malu untuk mendedahkan aurat kepada lelaki
sentiasa menjaga diri dari terjebak dalam zina hati dan  zina mata
tidak berminat untuk diajak keluar bersuka ria terutamanya apabila bercampur dengan lelaki
malu untuk bergambar dengan lelaki
malu untuk menayang muka seperti mengupload gambar-gambar kedalam facebook, blog. setakat untuk memberi tahu kawan-kawan tentang segala aktiviti kita, mungkin tidak mengapa.
dan yang paling penting
sentiasa bertegas apabila berurusan dengan lelaki ajnabi, sememangnya itu adalah kekuatan muslimah sebenar
&
melafazkan cinta hanya kepada mereka yang benar-benar sah sudah menjadi suami.

"lelaki yang baik hanya untuk perempuan yang baik"
perbaikilah diri dengan sebaiknya, itu adalah salah satu langkah untuk mendapat jodoh yang terbaik dan beristiqamahlah dalam berdoa kerana Allah sentiasa tahu apa bendanya yang terbaik, bila masa yang terbaik dan dimana tempat yang terbaik perlu Dia memakbulkan doa hambanya. semoga kita semua dipermudahkan Allah untuk mendapat jodoh yang baik.
insyaAllah

asam garam kehidupan.

Thursday, 1 December 2011

gula dan garam kehidupan baru saja mengaktifkan blog yang sudah lama bersawang ini. harap, dengan berbloging dapatlah melancarkan hidup kita selama ini dan aku bebas untuk berkarya!!! hahahaha :).

dan di blog ini, suka hati aku sesangat mau tulis apa, tapi aku tetap berpada-pada. aku akan merungkaikankan segala isu-isu di dunia ini. yeah!!!! aku bakal menggegarkan dunia blogger!

follow blog ini dengan seikhlas hati :)